Skip to content

Turku

Turku tallship

Joen varrella

Turku, entinen pääkaupunkimme, on Suomen vanhin kaupunki ja sijaitsee Aurajoen suulla Saaristomeren rannikolla. Tiesitkö, että Turun suomenkielisen nimityksen kaupungille uskotaan periytyvän muinaisvenäläisestä kauppapaikkaa tarkoittavasta sanasta tǔrgǔ? Käsitys tällä hetkellä on se, että kyseisen sanan toivat Fennoskandian alueelle novgorodilaiset kauppiaat. Ruotsinkielinen nimi Åbo, alun perin Aboa, tulee mahdollisesti jokea tarkoittavasta alusta å ja loppuosasta asukas eli bo(a).

Turku tuomikirkko

Turistina Tuomiokirkossa

Turun kenties tärkein nähtävyys on Tuomiokirkko, jota kutsutaankin usein Suomen kansallispyhäköksi. Tuomiokirkko kuuluu maamme historiallisesti arvoikkaimpiin rakennuksiin ja suurin osa siitä on rakennettu jo keskiajalla. Museovirasto onkin määritellyt Turun tuomiokirkon ja sitä ympäröivän Turun historiallisen ydinalueen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Tiesitkö, että Turun tuomiokirkko on määräävässä asemassa turkulaisten sanonnoissa ”Täl pual jokke.” ja ”Tois pual jokke.”, niin että kirkon puoli Aurajoesta katsottuna on ”Täl pual jokke.” ja Aurajoen toinen puoli siten ”Tois pual jokke.”?

Turku ruissalon maisema

Piknikillä Ruissalon upeiden maisemien äärellä

Ruissalo on suosittu luonnonläheinen virkistysalue. Pakkaa eväät mukaan ja suuntaa kohti suosittuja piknik-paikkoja Kansanpuistoa ja Saaronniemeä. Ja  mikäli kaipaat nähtävää ja koettavaa, on Ruissalo erityisen kuuluisa tammimetsistään, 1800-luvun pitsihuviloista, Ruissalon kylpylästä, Kansanpuistosta, Ruisrockista sekä upeasta Kasvitieteellisestä puutarhasta.

Hyvät pyörätiet, toimivat julkisen liikenteen yhteydet sekä mukavat etäisyydet houkuttelevat fillaroimaan Ruissaloon nauttimaan rantakallioista, upeasta hiekkarannasta ja ainutlaatuisesta luonnosta. Nappaa mukaan kirja ja viltti ja lähde ihailemaan auringonlaskua.

Turun uudet kodit