Skip to content

Tampereelle rakentuu täysin uniikkeja koteja – ylimmistä kerroksista näkymä suoraan Tammelan stadionille

27.06.2022

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Etuoven Rakennuttaja Studion kanssa


Tammelan uusi stadion nousee Tampereen keskustan tuntumaan loppuvuodesta 2023. Pohjola Rakennus rakentaa arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti uniikin sekä kansainvälisiä jalkapalloelämyksiä tarjoavan kokonaisuuden yhteyteen myös tasokkaita koteja, joista avautuu näkymiä jopa suoraan stadionille.

Tampereen kaupunkikuva mullistuu vuoden 2023 loppupuolella Tammelan stadionin rakennustöiden valmistuessa. Kotimainen perheyhtiö Pohjola Rakennus rakentaa nykyisen Tampereen jalkapallostadionin paikalle uuden stadionin ja sen yhteyteen yli sata upeaa kotia.

– Hanke on poikkeuksellinen niin Suomessa kuin koko Pohjoismaissa, sillä tässä liittyy yhteen kaksi asiaa: julkinen rakentaminen eli stadion sekä perinteiset asuinrakennukset eli kerrostalot stadionin ympärillä, sanoo Salhojankadun puoleisen hankkeen projektipäällikkö Satu Vasaramäki Pohjola Rakennukselta.

Tampereen kaupungin ja kaupunkilaisten näkökulmasta rakennushanke vaikuttaa katukuvaan, ja muutos tulee olemaan suuri.

– Vaikutus ulottuu tietysti myös stadionin katsomo-olosuhteisiin, jotka eivät tähän mennessä ole olleet aivan kansainvälistä tasoa, Vasaramäki sanoo ja lisää stadionista tulevan UEFA 4 -tason kriteerit täyttävä, 8 000-paikkainen stadion.

Ylellisten yhtiöiden nimet jumalattarien mukaan

Stadionin yhteyteen Salhojankadun puolelle nousee kaksi taloyhtiötä, jotka tarjoavat modernia asumista upeissa puitteissa. Taloyhtiöihin rakennetaan yhteensä 119 asuntoa. Rakennuksissa on kolme korkeaa ja kaksi matalaa osaa.

Rakennustyöt alkoivat heinäkuussa 2021, mutta jo ennen sitä kuka tahansa pystyi osallistumaan Tampereen uuden maamerkin syntyyn ehdottamalla nimiä Salhojankadun rakennuksille. Nimikilpailulla haluttiin korostaa hankkeen merkityksellisyyttä kaikille tamperelaisille.

Nimiehdotuksia saatiin yhteensä 129. Eniten nimiä ammenettiin erilaisista urheilutermeistä kuten kulmapotkusta ja vapaapotkusta. Myös alueen historia esiintyi nimi-ideoissa, ja nimeksi ehdotettiin muun muassa Tammelan Paltsua.

Voittajiksi taloyhtiöille valikoituivat nimet, jotka henkivät kokonaisuudessaan hienosti tulevaa hanketta.

– Taloyhtiöiden nimiksi valittiin Asunto Oy Tampereen Victoria ja Asunto Oy Tampereen Vesta. Ne on nimetty voiton jumalatar Victorian ja kodin jumalatar Vestan mukaan, kertoo Pohjola Rakennuksen myyntipäällikkö Tiia Järvi.

Uniikit asunnot varattiin ennätyksellisen nopeasti

Victorian kodit osoittautuivat todella suosituiksi, jota enteili valtava kiinnostus jo ennen ennakkomarkkinoinnin aloitusta. Stadionin kotien ennakkorekisteriin ilmoittautuneet varasivat taloyhtiön kaikki 86 kotia ennätysajassa. Samoin kävi Vestan 33 asunnolle, joiden ennakkomarkkinointi alkoi syyskuussa 2021.

– Kaikki asunnot varattiin viikon sisällä, mikä on ennätyksellisen nopea aika. Suurimpaan osaan tuli useampi varaus, ja asuntojen tilannetta kysytään päivittäin, Järvi sanoo.

Asunnot ovat ylellisiä. Niiden varustelussa satsataan mukavuuteen ja korkeaan laatutasoon: korkealaatuinen hanke edellyttää laadukkaita materiaaleja.

Tampereen Victorian ja Vestan asumisen laatua lisäävät jokaisesta kodista löytyvät parvekkeet, suuret lattiasta alkavat maisemaikkunat sekä huoneistokohtainen ilmanvaihto ja lattialämmitys. Osassa asuntoja on myös ikioma sauna. Ylimmistä kerroksista aukeaa esteetön näkyvyys jalkapallostadionille, joten otteluita voi katsoa mukavasti kotoa käsin, kuin omassa loungessa.

Sekä Vestan että Victorian asuntojen kodinkoneet ovat laadukkaita, suurempien asuntojen kylpyhuoneissa on seinä-wc:t ja keittiöistä löytyvät suuret saarekkeet. Monet muut yksityiskohdat ovat valittavissa ammattilaisten avustuksella jo suunnitteluvaiheessa.

Victoriaan rakentuu huimat 42 erilaista asuntopohjaa, Vestaan 18, joten kahta samanlaista asuntoa tuskin löytyy. Koteja on monessa koossa aina kaksikerroksisista loft-asunnoista moderneihin yksiöihin.

– Asunnoista tulee todella hienoja. Olemme panostaneet asuntosuunnitteluun ja asuntojen pohjaratkaisuihin, ja sinne on saatu upeita kokonaisuuksia aikaiseksi. Rakennuksiin tulee taloyhtiöiden yhteiskäytössä olevat kaksi kattoterassia, mikä on myös poikkeuksellinen asia, Satu Vasaramäki kertoo.

Lisäksi Victorian ja Vestan yhteyteen rakennetaan kolme liiketilaa. Paikalle rakennetaan myös kymmenen toimisto-, työ- ja palvelutilaa, joita voi tarvittaessa yhdistellä suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Mukava kaupunkitunnelma ja Tampereen vahva identiteetti pidetään mukana myös rakennusten ulkonäössä. Rakennuksiin on valittu valkoinen tiilimuurauspinta, joka sopii tuttuun punatiiliseen ilmeeseen Tampereen kaupunkikuvassa.

Arkkitehtonisesti merkittävä maamerkki

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa JKMM Arkkitehdit, joka on muun muassa Helsingissä sijaitsevan Amos Rex -taidemuseon takana. Arkkitehti Samuli Miettinen pitää Vasaramäen tavoin Tammelan Stadionin hanketta poikkeuksellisena.

– Se on Suomen ensimmäinen korttelistadion, ja se synnyttää julkisen rakennuksen mielikuvan, vaikka samassa yhteydessä onkin yksityisasuntoja. Tämä on aivan uusimuotoista kaupunkia, jota tullaan tulevaisuudessa näkemään enemmänkin.

Stadionin ympärille rakennettavat kodit tarjoavat poikkeuksellista asumista.

– Rakennuksiin tulee esimerkiksi kaksi kattopihaa, ja osasta asunnoista avautuu näkymät jopa kolmeen suuntaan, joistakin jopa suoraan uudelle stadionille. Salhojankadun puoleisista kodeista tehdään Pohjola Rakennuksen tavoitteiden mukaisesti mahdollisimman hyviä, asuttavia, mukavia ja kestäviä. Niistä avautuu hyviä näkymiä Tammelan kaupunginosaan, kuvailee arkkitehti Miettinen.