Skip to content

Matkalla kotiin: Muuttopäivän aurinko

30.12.2021

Neliosaisessa Matkalla kotiin -sarjassa seurataan 31-vuotiaan Robin Salmen matkaa kotiin – ikiomalle mukavuusalueelleen. Salmi osti asunnon Espoon Mahtinokasta kesällä 2020, ja odotus palkittiin 20. joulukuuta 2021, kun Robin sai ensimmäisen oman kotinsa avaimet ja muutti tarkoin suunnittelemaansa asuntoon.

Navakka tuuli puhaltaa kirpakkaan pakkaseen hyytäviä lisäkertoimia, kun jouluviikko käynnistyy Espoon Matinkylässä. Kello on kymmenen. On maanantai ja Robin Salmen vuoden tärkein päivä: hetken jonotuksen jälkeen hän saa käteensä ensimmäisen oman kotinsa avaimet ja miltei puolentoista vuoden odotus päättyy.
Onhan tätä hetkeä odotettu. Onneksi pakkaushommat ovat pitäneet sen verran kiireisenä, ettei tätä ole ehtinyt kauheasti jännittää, Robin virnistää.

Kun oman asunnon ovi aukeaa, kylmyys unohtuu. Samassa hetki sitten lunta vihmonut taivas aukeaa kainoon joulukuun auringon paisteeseen. Se paistaa suoraan sisään 13. kerroksen asunnon ikkunoista ja paljastaa huikean näkymän merelle.
En turhaan puhunut siitä maisemasta, Robin nauraa.

Tyhjä asunto täyttyy pian musiikista, jota Robin laittaa puhelimeltaan soimaan kylpyhuoneen allaskaappiin upotetusta kaiuttimesta.
Täällä sitä nyt ollaan, hän toteaa ja katselee ympärilleen.
Täällä sitä tosiaan ollaan. Kotona. Kaikki 64-neliöisessä kolmiossa on juuri niin kuin pitääkin.
Valo lankeaa vaalealle parketille eri suuntiin aukeavista ikkunoista. Näin korkealta näkyy kilometrien päähän! Keittiön tasolla odottaa Pohjola Rakennuksen terveiset uudelle asukkaalle: suklaata, pyyhkeitä, vessa- ja talouspaperia, vichyä ja viiniä. Jos viiniin asti ei tänään vielä pääsekään, muille tarvikkeille tulee varmasti käyttöä muuttopäivän tuoksinassa.
Makuuhuoneeseen ja eteiseen tulee erilliset kaapistot, joten kaikkia tavaroita en saa vielä purettua tänään. Mutta huomenillalla olen jo aika pitkällä ja sitten voi kyllä ottaa lasillisen, Robin suunnittelee.

Vauhtia tavaroiden paikalleen saamiseen antaa Pohjola Rakennuksen tarjoama nikkarointipalvelu, jonka Robin on tilannut huomiseksi.
He auttavat erityisesti seiniin kiinnitettävien esineiden kanssa, mikä on todella mahtavaa. Itse en välttämättä uskaltaisi lähteä porailemaan näitä uusia seiniä, muun muassa peilin ja taulutelevision kiinnitykseen apua tilannut Robin sanoo.

Sitten soi puhelin. Se on Robinin muuttokuorma, joka on juuri saapunut pihaan. Myöhemmin iltapäivällä saapuu vielä suoraan liikkeestä tilattuja huonekaluja, kuten sänky ja sen pääty. Mahtinokkaan muuttavat asukkaat saivat Pohjola Rakennukselta myös varattua veloituksetta Niemen kantopalvelun avukseen kantamaan irtaimistoa uusiin koteihin.
Onneksi täällä on erikseen iso tavarahissi, joka jouduttaa muuttomiesten ja kotiinkuljettajien työtä, Robin kiittelee.
Muuttopäivän päätteeksi asunnon pitäisikin olla sellaisessa kunnossa, että siellä voi viettää yönsä.
Eiköhän se aika hyvältä tunnu herätä huomenaamulla täältä, hän hymyilee.

Neliosaisen sarjan ensimmäisessä osassa kerroimme, mikä sai Robinin lähtemään Punavuoresta Espooseen. Toisessa osassa kerroimme, mitä tapahtui ostopäätöksen ja muuttopäivän välillä. Kolmannessa osassa pääsimme mukaan siihen hetkeen, kun Robin sai uuden kotinsa avaimet ja kantoi ensimmäiset tavarat sisään. Neljännessä osassa kuulemme, miten elämä uudessa kodissa on alkanut sujua. Lähde mukaan kotimatkalle!