Skip to content

Tammela

Tammela on Tampereen sydän 

Vivahteikas ja luonnonläheinen Tammela on jatkuvasti kehittyvä tulevaisuuden kaupunginosa, joka tunnetaan Tampereen sydämenä. Kaupunkimaiset puistot, puistokadut ja hyvin hoidetut pihat luovat viherympäristön, jossa valtaosa rakennuksista on asuinkerrostaloja. Tammelan kaupunkikuvaa värittää laaja kirjo rakennuksia eri aikakausilta: Puu-Tammelan idylliset puutalot, vanhat tehdasrakennukset loft-asuntoineen, laaja kattaus 1960 ja -70 lukujen kerrostaloja ja yksittäiset uudet uudisrakennukset kuten 21-kerroksinen Luminary.

Historiallinen Tammela sijaitsee Tampereen ydinkeskustan tuntumassa. Alueen nimi juontuu Tammela- nimisestä Hatanpään kartanon torpasta, joka on mainittu kartoissa jo 1700-luvulla. Tammelan erottaa keskustasta ainoastaan rautatie.

Vaikka alue on nykyään moderni palvelujen keidas, kaduilla kulkiessa on helppo aistia arvokas historia. Tammelassa sijaitsi aikanaan kaksi merkittävää kenkätehdasta, Aaltosen ja Branderin kenkätehtaat, joista molempiin on sittemmin saneerattu suosittija loft-asuntoja. PMKtalossa valmistettiin puuvillaa ja rautatiekiskot veivät aina rakennukseen sisälle asti. 1950-luvulla suosituimmat polkupyörät olivat merkiltään Jaguar ne valmistuivat missäpä muualla kuin Tammelassa.

Suuri osa Tammelan rakennuksista tuhoutui vuoden 1918 sisällissodassa valkoisten pommituksissa ja Tampereen valtauksen ratkaisutaisteluissa sekä vielä kerran talvisodan lentopommituksissa. Vanhassa Puu-Tammelassa on kuitenkin tallella suojeltuja rakennuksia. Kaunis kaupunginosa on saanut uutta tyylikkyyttä joka vuosikymmenellä täydennysrakentamisen myötä. Alueen puistoja, aukioita, katuja ja yhteyksiä kehitetään edelleen jatkuvasti. Lähihistoriasta kerrottakoon, että Tampereen ensimmäiset liikennevalot asennettiin 1960-luvulla Tammelan puistokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaan. Uudistuva alue pitää sisällään kaikki hyvän kaupunkiasumisen elementit.

Tammela on tunnettu erityisesti ympärivuotisesta kauppatoristaan Tammelantorista sekä Tammelan jalkapallostadionista, joka on toiminut jo vuodesta 1931 lähtien. Yksi Suomen vanhimmista luonnonnurmikentistä uusitaan elämykselliseksi stadioniksi, jolla on tarkoitus pelata jo vuoden 2023 puolella. Tammelan historiankirja avataan nyt uudestaan, ja siihen kirjoitetaan kokonaan uusi luku.

Tammelantori

Tammelantori on yksi Suomen kuuluisampia toreja. Keskustan kupeessa sijaitseva tori on erityisesti vilkas ja suosittu kohtaamispaikka lukuisten kahviloiden, vihennes- ja marjatarjontansa ja lukuisten muiden tuotekojujen ansiosta. Eikä pidä unohtaa, että Tammelantorilta ostettu mustamakkara on instituutio itsessään. Tammelantorin valikoima on Tampereen alueen laajin.

Kauniita puistoja

Vuorineuvos Emil Aaltosen mukaan nimetty puisto sijaitsee Tammelantorin vieressä Tammelan puistokadulla. Kauniin suihkulähteen ympäröivä puisto on kaupunginosan suurimpia julkisia tiloja jonka yhteydessä sijaitsee myös suuri, esteetön leikkipuisto.

Tammelan puistokadun päässä sijaitsee toinen suuri puistoalue; Osmonpuisto, jossa kaupunkilaiset viettävät kesäpäiviä ja nauttivat yhdessäolosta puistossa sijaitsevalla soittolavalla ja taannoin uusitussa leikkipuistossa.

Tammelan Paltsu

Tammelan pallokenttä, tuttavallisesti Paltsu, oli tärkeä osa kehittyvän työläiskaupunginosan identiteettiä. Tammelan stadionin rakennustyöt alkoivat 1920-luvulla, kun Tampereen kaupunki päätti rakentaa kentän kasvavan teollisuuskaupungin tarpeisiin. Rakennustyöt edistyivät vähäisten rahavarojen ja laman takia hitaasti.

Tammelan stadion valmistui vuonna 1931, ja siitä asti Paltsu on ollut monipuolinen tapahtumien keskipiste. Kentällä on nähty jalkapallon lisäksi myös jää- ja pesäpalloa, taito- ja pikaluistelua sekä jääkiekkoa. Tamperelainen jalkapallon pyhättö on tunnettu ainutlaatuisesta tunnelmastaan, josta ovat nauttineet sekä pelaajat että yleisö. Paltsu on kuitenkin puitteiltaan vanhentunut, ja kaipaa päivittämistä esimerkiksi luonnonnurmen ja pukutilojen osalta.

Asunto Oy Tampereen Victoria

MUUTTOVALMIS
Tammelan stadionin ensimmäinen taloyhtiö on tunnetun arkkitehtitoimiston ainutlaatuinen taidonnäyte. Kodit myynnissä.

Lue lisää

Asunto Oy Tampereen Vesta

MUUTTOVALMIS
Tammelan stadionin toinen taloyhtiö on tunnetun arkkitehtitoimiston ainutlaatuinen taidonnäyte. Kodit myynnissä.

Lue lisää

Tammelan uusi stadion

RAKENTEILLA
Pohjola Rakennus rakentaa Tampereen uuden Tammelan jalkapallostadionin sekä sen yhteyteen yli sata uutta ja modernia kaupunkikotia kahteen taloyhtiöön. Kyseessä on niin arkkitehtonisesti kuin kaupunkikuvallisesti täysin uniikki kokonaisuus Suomessa.

Lue lisää