Skip to content

10 taloa
pysäköintihalli
300 kotia
arkkitehtuurikilpailun voitto
2016-2022

Porvoo Slottsgården kortteli vaakakuva

Lempeä pikkukaupunki Porvoon sisällä

Slottsgår­den on kym­me­nen asuin­ker­ros­ta­lon uniikki ko­ko­nai­suus Porvoon länsirannalla, Taidetehtaan vieressä. Slottsgårdenissa hei­jas­tuu Van­han Por­voon henki värikkäiden sävyjen ja kujamaisella korttelirakenteen ansiosta. Ta­lo­jen muo­dos­ta­ma kes­kus­kort­te­li tekee Slottsgårdenista mo­niu­lot­tei­sen pik­ku­kau­pun­gin.

Pohjola Rakennus voitti vuonna 2014 Slottsgården-ehdotuksellaan Porvoon kaupungin järjestämän kilpailun Länsirannan Aleksanterinkaaren sisäkehän asuinkorttelin toteuttamisesta.

Veikeää arkkitehtuuria

Slottsgårdenin pirteä ja vekkulimainen arkkitehtuuri näkyy ja tuntuu, rakennusten pirteät pastellisävyt, ikkunoita reunustavat eriväriset pintamateriaalit ja puolisuunnikkaan muotoiset talot viistoine kattoineen ilahduttavat ohikulkijoita ja vetävät katseita puoleensa.

Porvoo Slottsgården kortteli kadulta kuvattuna

Taide koristaa jo valmiiksi kaunista korttelia

Porvoon Länsirannan taideohjelmaan kuului taide osana korkeatasoista kaupunkirakentamista. Slottsgården sisältää kaikkiaan neljä taideteosta, joista Åsa Maria Bengtssonin pitkää siveltimen vetoa mukaileva Magic stroke tervehtii ohikulkijaa Aleksanterikaaren puoleisessa muurissa.

Oikeaa yhteisöllisyyttä

Slottsgården edustamaa uutta urbanismia, jossa yhteisöllisyydellä on suuri merkitys. Korttelin yhteiset tilat – niin sisällä kuin ulkonakin – kannustavat yhteisöllisyyteen. Asukkaille on tarjolla esimerkiksi kerho-, harraste- ja pesulatiloja. Asukkaat voivat itse ylläpitää vaikka tavaranvaihtohuonetta, jossa kierrätetään asukkaiden ylimääräisiä tavaroita, kirjoja ja vaatteita. Pihalla on turvallista oleskella ja liikkua myös lasten kanssa, sillä korttelin pihat ovat autottomia.

Antaa auringon paistaa kotiin

Slottsgårdenin asuintalojen runko ja mitoitus on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat hyvin erilaiset asuntotyypit. Talojen kulmat on viistetty, jolloin asunnoista on saatu näkymät moneen eri ilmansuuntaan. Asunnot ovat valoisia ja rakennukset ja niiden katoilla olevat aurinkokennot on suunnattu päivänvalon mukaisesti. Sisäänvedetyt parvekkeet taas pitävät liiallisen kuumuuden loitolla.