Skip to content

Lieto

Kuvituskuva

Luontopolkujen siimeksessä

Liedon Nautelankosken suojeltuja rantalehtoja kiertää upea luontopolku, joten kengät jalkaan ja ulkoilemaan! Nautelankosken alueella on arvokasta keto- ja lehtokasvillisuutta. Kosken eteläpäädyssä sijaitsee lintutorni ja lisäksi kosken rannalla on museomylly, kotiseutumuseo ja kivikautinen asuinpaikka.  Aurajokilaakson luontokohteista vain Nautelankosken alue on suojeltua ja sen suojeluperusteena on jokivarsilehdon luontoarvot sekä niittyalueen hoito

 

Liikunnan ystäville

Lieto on urheiluharrastajan unelmapaikka; Lietohallissa pelaat lento-, kori- tai sulkapalloa, kokoat salibandyjoukkueesi kasaan turnausta varten tai kiipeilet kaverisi kanssa kiipeilyseinää pitkin. Vesiliikunnan ystäviä palvelee Littoisten Järvelä, jossa voit uida ympäri vuoden sekä Tarvasjoen uimahalli. Tarvasjoen uimahallissa on myös ohjattuja vesijumppatunteja, joten ei muuta kuin uikkarit päälle ja jumppaamaan.

kuvituskuva

Kulttuurihistorialliset maisemat

Liedon keskustassa sijaitsee yli 500-vuotias Pyhän Pietarin kirkko, jossa voit ihailla muun muassa paikan päältä löydettyjä keskiaikaisia puuveistoksia. Yli satavuotias alttaritaulu on kuuluisan Eero Järnefeltin maalaama. Hienoimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös  Vanhalinnan museo- ja kulttuurikeskus, joka on Turun yliopistolle vuonna 1956 lahjoitettu kulttuurihistoriallisesti arvokas kartanokokonaisuus.

Liedon kautta kulkee myös historiallinen Hämeen Härkätie, josta Vanhalinnan kautta kulkeva Vanhalinnantie on nimetty museotieksi. Liedon nähtävyyksistä Hämeen Härkätie, Liedon vanhalinna, Littoisten verkatehdas sekä Aurajokea seuraileva, myös Aurajoen maisematienä tunnettu Varkaantie ovat merkittäviä myös valtakunnallisesti merkittävinä rakennettuina kulttuuriympäristöinä.

Katso myös muut mukavuusalueemme