Skip to content

Vuorikatu

Modernia asumista vanhassa Kuopiossa

Kuopio on kasvanut kaupungiksi Kuopionlahden, Väinölänniemen, sataman ja torin rajaamalta alueelta. Vanhimmat tontit sijaitsevat Vuorikadun ja Minna Canthin kadun risteyksessä. Kaupungin historia on täynnä mielenkiintoisia vaiheita, merkkimiehiä- ja naisia.
Tule mukaan Kuopion tarinaan, katsomaan kehittyvän kaupungin nykypäivää ja tulevaisuutta paraatipaikalta. Osoite Vuorikatu 14 ei ole koskaan syrjässä.

Historian havinaa

Vuorikatu on aina ollut Kuopion vilkkaimpia katuja. Sitä pitkin on kuljettu niin matkalla maineeseen kuin aivan arkisiin askareisiinkin. Kun katselet ikkunastasi Vuorikadun vilinää tässä ajassa, hiljenny hetkeksi ja anna mielikuvituksen ääniraidan pyöriä. Kävelykeppi kopsahtelee katukiveykseen, kun silinterihattuun ja pitkähelmaiseen takkiin sonnustautunut kaitakasvoinen herra kiiruhtaa kievarille päin. Yläalkeiskoulun rehtorilla J.V.Snellmannilla on kainalossaan upouusi Maamiehen ystävä.

Naapurista kuuluu pikkutytön tokaisu ”töpsis!”. Tyttöä sanottiin Töpsis-Mariksi, koska leikin touhussa kompastuessaan hän sanoi tuon hassun sanan. 1800-luvun lopun leikkivästä lapsesta kasvoi aikuisena kirjailija Maria Jotuni. Päättäväiset askeleet vievät rouvaa kohti kauppatoria. Minna Canth luo silmäyksen Vuorikatua risteävälle kadulle, arvaamatta että joskus tuo katu tultaisiin nimeämään hänen mukaansa.