Skip to content

Verhot tuovat tunnelmaa – vinkkejä verhovalintoihin

13.08.2020

Verhojen oikeanlaisella sijoittamisella on yllättävän suuri merkitys huoneen yleisilmeeseen. Verhoja hankkiessa kannattaakin miettiä kokonaisuutta ja käyttötarkoitusta; millaista tunnelmaa huoneeseen halutaan, mitä materiaalia ja väriä muut tilassa olevat tekstiilit ovat, ja vaatiiko tila esimerkiksi pimentäviä verhoja, näkösuojaa vai riittäisivätkö kevyemmät verhot? Jotta verhojen valintaprosessi sujuisi näppärästi, alla muutamia vinkkejä siihen, mitä verhojen valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Millaiset verhot pieniin ikkunoihin?

Mikäli pieneen ikkunaan halutaan verho kuitenkaan peittämättä ikkunaa, voisi ratkaisuna olla verhokappa, joka on sijoitettu reilusti ikkunan yläpuolelle. Pienellä verhotangon nostolla voi ikään kuin huijata ikkunan korkeammaksi kuin se todellisuudessa onkaan. Tällöin tila saa vaikutelman isommasta ikkunasta ja valon määrä säilyy mahdollisimman suurena. Mikäli huoneeseen halutaan sivuverhot, vastaavan näköharhan voi tehdä sivusuunnassa – sijoitetaan verhot vähän normaalia kauemmaksi ikkunan reunasta. Tällöin tulee mielikuva leveämmästä ikkunasta ja valon määrä pysyy jälleen samana kuin ilman verhoja.

Matalaan tilaan sopivat verhot

Mikäli huonekorkeus on matala ja vaikutelmaa matalasta huoneesta ei haluta korostaa, kannattaa verhotanko sijoittaa mahdollisimman lähelle kattoa. Mikäli verhotanko sijoitetaan ihan ikkunan yläpuolelle, lähes kiinni ikkunankarmiin, näyttää katto olevan paljon matalammalla kuin se oikeasti on. Nostamalla tangon mahdollisimman ylös huone näyttää korkeammalta kuin se todellisuudessa onkaan!

Materiaalilla on väliä

Verhojen materiaaleja ja värejä valitessa on hyvä ottaa huomioon huoneen koko ja sen käyttötarkoitus. Isoon, avaraan olohuoneeseen sopii hyvin runsaat, tummat ja raskaammatkin verhot. Leikittele materiaalivalinnoilla ja valitse olohuoneesi kruunuksi vaikkapa perinteiset samettiverhot! Pienessä olohuoneessa vastaavanlaiset verhot voivat tehdä tilasta entistä pienemmän ja ahtaamman tuntuisen. Valitessasi ilmavat, vaaleat verhot olohuoneeseen, pysyy tilan tunnelma raikkaana ja valoisana pienentämättä tilaa entisestään. Luonnonmateriaaleista ajaton pellava siivilöi valon kauniisti pienempäänkin olohuoneeseen. Yhdistele myös rohkeasti eri materiaaleja keskenään ja luo mielenkiintoinen verhosommitelma olohuoneesi kaunistukseksi.

Runsautta tilaan pitkillä verhoilla

Sivuverhoja suunnitellessa kannattaa ottaa mitat tarkasti. Liian lyhyet verhot tuovat helposti keskeneräisen vaikutelman. Mikäli halutaan suorat, kauniisti laskeutuvat verhot, on lattian ja verhon väliin hyvä jättää 1-2 senttimetriä tyhjää tilaa niin, ettei jalkalista näy kokonaisuudessaan verhon alta. Mikäli verhoilla halutaan luoda tilaan runsautta ja ylellisyyttä, voi verhot mitoittaa reilusti ylipitkiksi ja antaa niiden kasautua kauniisti lattialle. Hyvä mitta runsaille, lattialle valuville verhoille on ommella verhot noin 10 senttiä normaalia pidemmiksi.