Skip to content

Asuntokaupan termit – Mitä pintamateriaaleja sijoitusasuntoon kannattaa valita?

10.03.2020

Asuntokaupan termit -juttusarjassamme käsitellään asuntokauppoihin ja erityisesti uudisasuntojen ostamiseen liittyviä termejä sekä vinkkejä. Tässä artikkelissa käsitellään sijoitusasunnon pintamateriaaleja ja niiden valitsemista.

Kestää sekä kulutuksen että katseet – näin valitset pintamateriaalit sijoitusasuntoon

Uudisasunnon ostaminen tarjoaa mahdollisuuden valita materiaaleja lähes rajattomista vaihtoehdoista. Usein laajojen keittiökatalogien selaaminen ei ole sijoittajalla ensimmäisenä mielessä, mutta on kuitenkin muutama seikka, joihin sijoittajan kannattaa asunnon materiaaleissa kiinnittää huomiota.

Fiksusti valitut pintamateriaalit voivat toimia erottautumistekijänä vuokralaisista kilpailtaessa eivätkä materiaalit vaadi uusimista heti ensimmäisen vuokralaisen jälkeen.

Materiaalivaihtoehtoihin kannattaa perehtyä huolellisesti

Sijoitusasunnon materiaalivalinnoissa ensimmäiseksi on syytä perehtyä materiaalien kulumisherkkyyteen, sillä runsaatkin kulumisjäljet katsotaan vuokranantajan vastuulle jääväksi tavanomaiseksi kulumiseksi, jos vuokra-asuntoon on valittu ominaisuuksiltaan sellaiset materiaalit, joihin jää helposti jälkiä ja naarmuja.

– Lattiamateriaaleissa korkki ja laminaatti kestävät parhaiten kulumista. Kylpyhuoneen lattiassa kannattaa välttää valkoista laattaa ja saumauslaastia, jotta välttyy lian pinttymiseltä vaaleisiin saumoihin. Keittiön oviksi taas voi olla järkevämpää valita kohteen lisämallistosta kiiltävän valkoisen sijaan jokin struktuuripintainen ovi. Niissä kolhut eivät näy niin helposti, vinkkaa Pohjola Rakennuksen palvelukoordinaattori Minna Kinnunen.

Jos asuntoon kuitenkin valitsee herkästi kuluvat tai erityishoitoa vaativat materiaalit, on vuokralaista syytä ohjeistaa niiden hoitoon erillisillä hoito-ohjeilla. Todennäköisesti vuokralainen kuitenkin arvostaa kotia, jossa uskaltaa elää rennosti ilman ylimääräistä huolta materiaalien kulumisesta.

Neutraalit sävyt sopivat moneen makuun

Asuntonäyttöön astelevan vuokralaisen katse kiinnittyy usein ensimmäisenä keittiön kaapistoihin, kylpyhuoneeseen sekä lattiaan. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa niihin valita neutraalin sävyiset materiaalit, jotka miellyttävät montaa eri makua.

Jos asunnolleen kuitenkin tavoittelee korkeinta vuokratuottoa tai myyntihintaa, on sijoittajan tiedettävä, mitkä materiaalit ja tyylit ovat pinnalla juuri sillä hetkellä.

– Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa isoimmissa kaupungeissa on paljon asuntosijoittajia, joten uusilla asuinalueilla voi joutua kilpailemaan vuokralaisista. Silloin omasta asunnosta täytyy tehdä erityislaatuinen vuokralaisten silmissä, Pohjola Rakennuksen tiedottaja Anni Maliniemi sanoo.

Sisustuslehtien lisäksi asuntoihin ja sisustukseen liittyviä muoti-ilmiöitä voi seurata esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajien kanavista. Trendejä seuraamalla voi oppia tunnistamaan, mitkä asiat ovat milloinkin muodissa ja paljonko niistä ollaan valmiita maksamaan.  Tulevaisuudessa esimerkiksi materiaalien ekologisuus ja vastuullisuus voivat olla seikka, josta vuokralaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia.

Pohjola Rakennuksella on jokaiselle taloyhtiölle oma materiaaliesite, josta pääset tutustumaan tulevien kotien materiaaleihin. Materiaaliesitteessä on useita valmiiksi mietittyjä kokonaisuuksia, joista voit rakentaa juuri sinun asuntoosi sopivan kokonaisuuden.