Skip to content

Mistä taloyhtiöiden nimet tulevat?

28.04.2020

Oletko miettinyt mistä taloyhtiöiden nimet tulevat? Tässä jutussa kerromme miten Pohjola Rakennuksen taloyhtiöiden nimet saavat syntynsä.

Uusia mukavuusalueita suunniteltaessa rakennettavilla taloilla on yleensä numeroilla merkityt nimet ja niitä kutsutaan työnimillä esimerkiksi nopiksi tai pistetaloiksi. Nimet voivat olla alkuun myös asuinrakennuksen katuosoitteita tai paikkaan viittaavia nimiä. Esimerkiksi Asunto on Vantaan Wehmas oli alkuun Asolanväylä ja Asunto Oy Porvoon Tryffeli Aleksanterinkaari 14. Uuden asuinkorttelin tai taloyhtiön saadessa vihreää valoa suunnittelupöydältä markkinointiin siirtymiseksi, alkaa taloyhtiöiden nimien miettiminen. Nimiehdotuksia tulee usein oman henkilökuntamme lisäksi myös arkkitehdiltä ja mainostoimistolta. Järjestämme joskus myös avoimia nimikilpailuja ja saatujen vastausten perusteella nimeämme taloyhtiöt. Mikäli nimiehdotuksia tulee useita, laitamme äänestyksen pystyyn ja sen perusteella tehdään lopulliset päätökset.

Vehreä Vantaan Wehmas.

Historia ja maamerkit nimien innoittajana

Useimmiten nimiä mietitään alueen historian tai tunnettujen maamerkkien kautta. Millainen ilme alueella on, onko siellä puistoja, puustoa vai kenties modernia kaupunkialuetta? Nimeämämme talot noudattavat selkeää kaavaa, ensin Asunto Oy, sitten paikkakunnan tai kaupunginosan nimi ja lopuksi asuinalueelle sopiva taloyhtiön nimi.

Joskus uudet asuinkerrostalot saavat nimensä hyvin vaivattomasti ja nopeasti, aivan kuten rakentamassamme Porvoon Länsirannalla sijaitsevassa Slottsgårdenissa. Pohdimme ensin, mikä liittyisi vahvasti Porvooseen ja Porvoolaisuuteen ja joku henkilökunnastamme keksi yhtäkkiä Brunbergin makeistehtaan. Sehän se on, Porvoon herkut! Niinpä päätimme nimetä kerrostalot Brunbergin makeisten nimillä; Tryffeli, Toffee, Mocca, Suukko ja Nougat. Nimet ovat aiheuttaneet hilpeyttä ja hymyä asukkaiden keskuudessa ja paikallisessa kahvilassa kerrottiin, että makeiskorttelin nimet ovat kyllä kaikille tuttuja.

Porvoo Slottsgården kortteli vaakakuvaPorvoon Slottsgårdenin korttelissa sijaitsevat muun muassa makeat Tryffeli, Mocca ja Toffee.

Tampereella sijaitsevan, rakenteilla olevan, Santalahden alueella useamman taloyhtiön nimet ovat saaneet alkunsa alueen historiasta. Yhden kortteleista maamerkkinä toimiva Tulitikkutehdas oli inspiraationa taloyhtiöiden nimille ja taloyhtiöistä tulikin Tampereen Tikkutehtaan Loimu ja Roihu. Myös tulevien yhtiöiden nimet Kipinä, Hulmu ja Leimu viittaavat Tulitikkutehtaan historiaan. Nimet ideoi projektissa mukana oleva henkilökuntamme. Vastaavasti Santalahden Pahvitehtaan korttelin taloyhtiöiden nimet tulevat pahvin eri lajikkeista. Taloyhtiöt ovatkin nimeltään Aallokas, Laineri, Pintari ja Poimunen.

Hehku, Tikkutehdas, Leimu ja Loimu.

Mahtikortteli ja nimen salaisuudet

Monia on kiinnostanut mistä Espoon Matinkylässä sijaitsevan Mahtikorttelimme nimi tulee ja miksi yksi taloyhtiö on nimetty Mahtinokaksi. Projektin alkuvaiheissa mietimme mikä olisi tunnetuksi maamerkiksi muodostuneen ostoskeskuksen paikalle rakennettavalle korttelille sopiva nimi ja kävimme läpi Matinkylän historiaa. Paikallinen urheiluseura on nimeltään Mahti, joten työryhmästä ehdotettiin, että käyttäisimme samaa sanaa myös korttelin nimeämisessä. Arkkitehtimme ehdotti, että korttelista tulee Mahtikortteli ja se kuulosti mielestämme hauskalta ja leikkisältä nimeltä uudelle asuinalueelle.

Mahtinokka-niminen tornitalo sai nimensä talon ulkonäölle asetuista vaatimuksista, talossa piti olla selkeästi erottuva jalka ja nokka, joten korttelin nimeämiskäytännön mukaisesti tornitalosta tuli Mahtinokka sen erottuvan korkeuden ja ulkonäköseikkojen puolesta.

Matinkylän mahtava Mahtikortteli.

Kakolan Keitaan historialliset maisemat

Turussa sijaitseva Kakolanmäki on varmasti jokaiselle tuttu, sillä paikalla on ollut pitkään vankila. Rakentamamme Kakolan Keidas -nimisten taloyhtiöiden nimet ovat saaneet innoituksensa nimenomaan vangeilta, sillä Kakolan kalliolla sijaitsi muinoin vanha lammikko, jota vankilan asukkaat kutsuivat leikkisästi Kakolan Rivieraksi. Riviera taas kuulostaa unelmien keitaalta, joten nimesimme taloyhtiömme sen mukaisesti.

Kakolan Keidas I, II ja III.

Tetristä Nokialla

Nokialla sijaitseva Asunto Oy Nokian Tetris sai nimensä paikallislehdessä järjestetystä nimikilpailusta. Nimen keksinyt henkilö kuvaili taloyhtiön julkisivun tuoneen hänelle mieleen Tetris-pelin, josta hän sai innostuksen nimen käyttöön. Projektissa mukana ollut työryhmä innostui nimestä ja niinpä nimi valittiin taloyhtiölle.

Nokian Tetriksen julkisivu muistuttaa pelistä.

Kalevassa puistot nimien innoittajina

Tampeen Kalevan eteläiseen päähän rakentuva uusi korttelialue sai nimekseen Puisto-Kaleva, aluetta ympäröivien suurien puistojen vuoksi. Koska tämä koettiin selväksi lisäarvoksi valmiiksi suositussa Kalevassa, toi projektihenkilökunnan sisältä noussut nimi heti miellyttäviä mielikuvia. Alueen ensimmäisenä taloyhtiönä rakentuu Puisto-Kalevan Kärki, joka nimettiin rakennuksen muodon ja sen alueen kärjessä olevan sijainnin vuoksi.

Puisto-Kalevan kärjessä sijaitseva Kärki.

Historialliset henkilöt Oulussa

Asunto Oy Oulun Albert ja Asunto Oy Oulun Oskar rakentuvat tulevaisuudessa Oulun Albertinkadulle. Nimensä Asunto Oy Oulun Albert sai sekä kadun, että Albert Oskar Snellmanin mukaan. Katu on nimetty kyseisen herran mukaan ja projektissa mukana oleva työryhmämme halusi ehdottomasti vaalia Albertin muistoa. Niinpä taloyhtiöt saivat nimensä Albert Oskarin mukaisesti ja ilahduttavat tulevaisuudessakin alueen asukkaita historiallisilla nimillään.

Ouluun rakentuva Asunto Oy Oulun Wärttö sai nimensä kaupunginosan mukaisesti, tuleva kohteemme sijaitsee nimittäin Oulun Värtössä. Nimitys Värttö juontaa juurensa alueella asuneen Värttöisen suvun nimestä, sekä nykyisen Jaakonkujan paikkeilla sijainneesta Wärtön tilan päärakennuksesta.

Oulun AlbertValkoinen Albert-torni ja punatiilinen Oskar-jalusta, lähes keskellä kuvaa.

Sulosävelmiä Kannelmäestä

Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen paikalle rakennettava Sävelkortteli sai nimensä Kannelmäen historiasta musiikin parissa. Kannel innoitti mainostoimistoa, työryhmäämme ja arkkitehtiä keksimään musiikkiin liittyviä taloyhtiöiden nimiä ja niinpä alueelle rakentuu muun muassa Asunto Oy Helsingin Nuotti, Tahti, Melodia, Rytmi ja Tempo.

Melodinen Kannelmäki.