Asuntokaupan termit – Miksi uudisasunto on hyvä sijoituskohde?
Asuntokaupan termit -juttusarjassamme käsitellään asuntokauppoihin ja erityisesti uudisasuntojen ostamiseen liittyviä termejä sekä vinkkejä. Tässä artikkelissa käsitellään sijoitusasunnon ostamista.
Neljä syytä, miksi uudisasunto on hyvä sijoituskohde
Asuntosijoittaja pohtii usein uudiskohteiden ja vanhojen asuntojen välillä. Uudiskohde on hyvä lisä asuntosalkkuun, joten kokosimme yhteen hyödyt, joita sijoittaja uusiin asuntoihin sijoittamalla voi saavuttaa.
1. Ei remonttihuolia
Yksi suurimmista syistä valita uudiskohde on huolettomuus tulevien remonttien suhteen. Sijoittajan ei kymmeniin vuosiin tarvitse huolehtia suurista, linjasaneerauksen tai julkisivuremontin kaltaisista menoeristä, kun kohde on juuri rakennettu.
– Talotekniikan vinkkelistä katsottuna uudiskohde on huoleton valinta, kunhan kohde on rakennettu hyvin ja laadukkaasti. Suosittelen verkostoitumaan muiden asuntosijoittajien kanssa, sillä parhaat diilit kulkevat sijoittajalta toiselle, toteaa asuntosijoittaja ja valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren.
Uudiskohteet ovat hyvä valinta sijoittajille, jotka haluavat rakentaa varallisuutta vuokratuloista saatavalla kassavirralla. Pitkällä sijoitushorisontilla toimiva sijoittaja ostaa sijoitusasunnon vuokraamistarkoitukseen, ei edelleen myytäväksi.
2. Sijainti on tärkein
Rakennuttajaliikkeiden rakentamispäätökset perustuvat tutkittuun tietoon alueen kehityksestä, joten uudisrakentaminen on usein hyvä merkki alueen vetovoimaisuudesta. Uudiskohteita ei rakenneta alueille, jossa potentiaalisia ostajia tai vuokraajia ei ole näköpiirissä.
– Uusi asuinalue on vuokraamisen kannalta houkutteleva, sillä vuokralaiset arvostavat sitä, että ympärillä kaikki on uutta ja siistiä, Sjögren toteaa.
3. Nykyaikaiset mukavuudet houkuttelevat vuokralaisia
Uudet asunnot suunnitellaan vastaamaan nykypäivän tarpeita. Neliöt on käytetty tehokkaasti ja pohjaratkaisut ovat toimivia.
Uudiskohteen etu on myös se, että asunnon ominaisuuksiin voi vaikuttaa rakentamisen aikana. Muun muassa lisä- ja muutostöillä sekä materiaalivalinnoilla voit vaikuttaa asunnon erottautuvuuteen esimerkiksi vuokramarkkinoilla.
– Vuokralainen arvostaa sitä, että koti on pinnoiltaan siisti ja nykyaikainen, Sjögren muistuttaa.
Etenkin pienissä asunnoissa asuva vuokralainen arvostaa hyviä säilytysratkaisuja, joten peililiukuovet eteis- ja makuuhuoneen komeroissa voivat toimia hyvänä kilpailuetuna.
4. Pienempi pääoma riittää alkuun
Uudiskohteiden myyntihinnasta osa on tyypillisesti yhtiölainaa. Se tarkoittaa sijoittajalle sitä, että ostohetkellä pääomaa tarvitaan vähemmän ja mahdollistaa suurenkin velkavivun käytön. Jos uudiskohde hankitaan ennen sen valmistumista, täytyy sijoittajan kuitenkin varautua sitomaan pääomaa kohteeseen, vaikkei vuokratuloja vielä kerry. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että usein yhtiölainasta maksetaan kohteen valmistumisesta lähtien pelkkiä korkoja ja näin saadaan alkuun useampi lyhennysvapaa vuosi.
Sijoittajan kannalta uudiskohteen tärkein etu on rahoitusvastikkeesta saatava verohyöty.
– Rahoitusvastikkeet voi vähentää vuokratulon verotuksessa, jos vastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Verovähennys tarkoittaa jopa prosenttiyksikön parannusta vuokratuotossa, Sjögren toteaa.
Sijoittajan kannalta huomionarvoinen seikka on myös uudiskohteiden energiatehokkuus. Uudet kerrostalot ovat tyypillisesti energiatehokkaampia kuin vanhat, sillä rakennustekniikka on kehittynyt ja rakentamisen vaatimukset lisääntyneet. Energiatehokkuus voi näkyä alhaisempana vastikkeena.