Skip to content

Asuntokaupan termit – Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

19.04.2021

Kun oman kodin haaveilusta on päästy asunnon ostoon saakka, on ostajalla edessään monta selvitettävää asiaa. Etenkin ensikertalaiselle termistö voi aiheuttaa harmaita hiuksia ja syviä huokauksia. Tämänkertaisessa Asuntokaupan termit- juttusarjamme osiossa sukelletaan tonttiviidakkoon ja avataan erilaisia maanomistukseen liittyviä termejä.

Omistustontti

Omalla tontilla sijaitseva koti nimensäkin mukaan on helpoiten sisäistettävä – tontin omistaa yleisimmin asunto-osakeyhtiö. Kun ostaa kodin, joka sijaitsee omalla tontilla, ei maksettavaksi tule erillistä tontinvuokravastiketta.

Omalla tontilla sijaitsevassa kodissa on etuna se, että kuukausittain maksettava vastike on pienempi ja asuminen on tontin suhteen huoletonta. Asunnon kauppahinta tosin tällöin on yleensä korkeampi kuin vuokratontilla sijaitsevassa vastaavanlaisessa kodissa.

Vuokratontti

Kun koti sijaitsee vuokratontilla, taloyhtiön asukkaat maksavat kuukausittaisessa hoitovastikkeessa vuokraosuuttaan tontista asunto-osakeyhtiölle, joka maksaa vuokran tontin omistajalle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokratontilla olevien asuntojen hoitovastike on tavanomaisesti hieman korkeampi kuin omalla tontilla sijaitsevien asuntojen.

Vuokratonttista asuntoa ostaessa kauppahinta on kuitenkin yleensä pienempi, kuin omatonttisissa kodeissa, ja ostaja maksaa vain asunnosta sekä vuokraoikeudesta. Vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä asunnon ostaja ei voi lunastaa tonttiosuutta itselleen, vaan tontin vuokra sisältyy kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen. Sen suuruus määräytyy asunto-osakeyhtiön tontinvuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti. Sopimuksesta käy ilmi muun muassa vuokra-ajan pituus, ja se miten vuokrankorotukset tehdään.

Vuokratonttisuus yleistyy kiihtyvällä vauhdilla – vuokrasopimukset ovat lähtökohtaisesti pitkiä ja tonttien omistajat luotettavia, kuten kaupunkeja. Vuokra-ajat ovat jopa vuosikymmeniä kestäviä, joten esimerkiksi kaupungin omistaessa tontin ei vuokratontilla tai omistustontilla ole niinkään merkitystä asumisen kannalta.

Kun ostaa asunnon vuokratontilla sijaitsevasta talosta, on hyvä käydä myyjän kanssa läpi seuraavat asiat:

  • kuka tonttia vuokraa?
  • kuinka pitkään vuokrasopimus kestää?
  • paljonko vuokran määrä on ja mitkä ovat vuokrankorotuksen perusteet?

Valinnainen vuokratontti

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä syvennytään valinnaiseen vuokratonttiin, joka tunnetaan myös nimellä valinnainen omistustontti.

Valinnainen vuokratontti tarkoittaa käytännössä sitä, että asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa osakkaalla on joko mahdollisuus lunastaa huoneistokohtainen tonttiosuutensa tai maksaa tontinvuokravastiketta. Uudiskohteesta asunnon ostaessaan ostaja voi valita, haluaako lunastaa tonttiosuutensa valmistumisen yhteydessä vai myöhemmin.

Halutessaan osakkeen omistajan ei ole pakko sijoittaa missään vaiheessa pääomaa tonttiin, vaan voi maksaa kuukausittaista tontinvuokravastiketta, jolloin uuden asunnon hankintahinta on edullisempi.

Tiivistettynä: valinnainen vuokratontti antaa enemmän vaihtoehtoja ja joustoa kuin vuokratontti.