Skip to content

Asuntokaupan termit – Miten varaan asunnon?

13.06.2022

Mieluinen koti löytyi, hienoa! Nyt selvitetään asunnon varaukseen liittyvät termit ja käytännöt Pohjola Rakennuksella.

Miten varaan asunnon?

Löydettyäsi sopivan kodin, voit varata sen joko kohteen oman kohdesivun/verkkosivujemme kautta, soittamalla suoraan paikalliselle asuntomyyjillemme tai lähettämällä sähköpostia asuntomyyntiimme https://www.pohjolarakennus.fi/yhteystiedot/

Verkkosivuilla asunnon varaaminen onnistuu näppärästi täyttämällä varauslomake. Vapaat, myynnissä olevat kodit löydät pohjolarakennus.fi/kodit. Löydettyäsi sopivan taloyhtiön ja kodin, voit varata sen ”Varaa”-painiketta käyttäen. Painikkeesta pääset varauslomake-sivulle ja täytettyäsi tarvittavat tiedot, paina ”Lähetä”-painiketta, jolloin lomake lähtee asuntomyyjillemme. Asuntomyyjämme ottavat sinuun yhteyttä henkilökohtaisesti ja lähettävät sinulle varaussopimuksen allekirjoitettavaksi. Ensimmäisellä sijalla oleva varaus astuu voimaan, kun varaussopimus on allekirjoitettu ja varausmaksu (1.500 €) on suoritettu (varausmaksu maksetaan vain ennakkomarkkinoinnissa olevissa kohteissa).

Mitä jos toivomani asunto on jo varattu?

Otamme vastaan varauksia myös jonotuslistalle. Mikäli asunnossa on ”Alustava varaus (suullinen varaus)”, varauslomakkeen lähettämällä voit ilmoittautua jonoon, jolloin asuntomyyjämme ottavat sinuun yhteyttä ja kertovat tarkemman jonotustilanteen. Jos asunnosta on jo tehty kirjallinen varaussopimus, näkyy asunnon tila ”Varattuna”. Mikäli haluat jäädä jonottamaan jo varattua asuntoa, ole yhteydessä suoraan asuntomyyntiimme. Mikäli asunnon ensimmäisenä varannut peruu varauksensa, asunnon osto-oikeus siirtyy jonossa seuraavana olevalle. Asuntomyynti pitää sinut ajan tasalla varaustilanteen mahdollisista muutoksista ja erityisesti silloin, kun pääset ensimmäiselle sijalle. Kun kohde saavuttaa myyntivalmiuden ja sitä aletaan rakentamaan, on tehtävä lopullinen ostopäätös uuden kodin hankinnasta. Ennen myyntivalmiutta varaustilanne saattaa vaihdella.

Kauanko varaukseni on voimassa?

Alustava varaus on voimassa seitsemän (7) päivää ja kirjallinen varaussopimus siihen asti, kun Pohjola Rakennus on saanut rakennettavalle asuinkerrostalolle myyntivalmiuden ja kaupantekopäivä on sovittu. Päätavoite on, että Myyjän (Pohjola Rakennus) ilmoittaessa varaajalle kohteen myyntivalmiudesta, kaupat tehdään noin kahden viikon kuluessa. Mikäli tarvitset asunnon myyntihinnan maksamiselle ulkopuolista rahoitusta tai haluat kilpailuttaa asuntolainasi, kannattaa se tehdä jo hyvissä ajoin ennakkomarkkinointivaiheen aikana.

Maksaako asunnon varaaminen?

Ennakkovarauksen yhteydessä ostajan maksettava varausraha saa olla enintään 4 % kauppahinnasta. Asunnon varaamisesta suoritetaan varausmaksu, joka on 1.500 euroa ennakkomarkkinointivaiheessa olevista kohteistamme. Autopaikoista ja erikseen myytävistä varastotiloista ei peritä varausmaksuja. Mikäli varaus päätyy kauppaan, katsotaan varausmaksu osaksi kauppahintaa ja huomioidaan kauppahinnan ensimmäisessä maksuerässä tai muutoin se palautetaan varaajalle viipymättä.

Rakenteilla olevien asuntojemme varaus ei maksa mitään, sillä varauksen jälkeen pääsette suoraan asuntokauppojen pariin asuntomyyjiemme kanssa.

Mitä eroa on alustavalla varauksella ja varauksella?

Alustava varaus on suullinen varaus eikä siitä ole vielä allekirjoitettu kirjallista varaussopimusta. Suullinen varaus on voimassa 7 päivää, jonka jälkeen asunnosta tehdään joko kirjallinen varaus ja maksetaan varausmaksu, tai asunnon varaus perutaan. Kirjallinen varaus on kysymyksessä silloin, kun siitä on allekirjoitettu varaussopimus, kts. alla oleva vastaus.

Mitä tarkoittaa kirjallinen varaussopimus?

Kirjallinen varaussopimus tarkoittaa sitä, että Pohjola Rakennus Oy Suomi ja asunnon varannut henkilö ovat allekirjoittaneet varaussopimuksen asunnosta ja asiakas on maksanut 1 500 €:n suuruisen varausmaksun asunnosta. Varaussopimus voidaan allekirjoittaa myös sähköisesti.

Voinko ostaa varatun asunnon?

Mikäli toivomanne asunto on varattuna, sitä ei valitettavasti voi ostaa. Voitte ilmoittautua verkkosivujemme kautta jonotuslistalle tai ilmoittaa asuntomyyjillemme kiinnostuksesta asuntoa kohtaan.

Mikäli haluan perua varaukseni, miten teen sen?

Mikäli suunnitelmanne ovat muuttuneet ja haluatte perua varaamanne asunnon, ilmoittakaa siitä kyseisen kohteen asuntomyyjälle. Ilmoituksenne yhteydessä tarvitaan myös tilinumero, jonne varausmaksun palautus tehdään.

Voinko varata monta asuntoa samaan aikaan?

Mikäli haluat varata useamman kuin yhden asunnon, tulee jokaisesta varauksesta täyttää oma varauslomake verkkosivuillamme. Useamman asunnon varauksissa voit olla yhteydessä myös asuntomyyntiimme, joka tekee varaukset puolestanne. Joskus asuntojen varausmäärää joudumme rajoittamaan suuren ennakkokysynnän vuoksi kohteen ennakkomarkkinoinnin alkaessa ja silloin ohjeistamme asian erikseen.

Varaussopimuksen ehdot
  • Varaussopimuksella Myyjä varaa asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet Varaajan ostettavaksi tietyillä ehdoilla.
  • Varaaja on tietoinen, että kohteesta annettavat tiedot ja hinnat ovat alustavia saattavat muuttua ennen kaupantekoa.
  • Varainsiirtoveron lopullisesta kaupasta maksaa ostaja. Asunnon varainsiirtovero on 2 % velattomasta hinnasta. Vero tulee maksuun vasta, kohteen virallisesta muuttopäivästä laskien 2 kuukautta eteenpäin tai kohteen ollessa valmis, kaupanteosta 2 kk kuluessa.
  • Ennakkomarkkinoinnissa olevan kohteen osalta myyjä päättää rakentamisen käynnistämisestä. Varaajalla ja myyjällä on oikeus varauksen voimassaoloaikana purkaa varaus.
  • Varaus astuu voimaan, kun varaussopimus on allekirjoitettu ja varausmaksu on suoritettu. Varausmahdollisuus raukeaa, ellei maksua ole suoritettu edellä ehtojen mukaisesti.
  • Varaussopimuksen liitteitä ovat: ennakkomarkkinointiesite (sis. alustavan rakennustapaselostuksen), ennakkomarkkinointihinnasto ja alustava materiaaliesite. Myyntiasiakirjat valmistuvat kohteen sitovan myynnin alkaessa.
  • Kaikki myyntiin tulevat kohteemme kuuluvat ns. RS-turvajärjestelmän piiriin ja ovat siten ostajalle turvallisempia (rs-lyhenne = rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema). Noudatamme toimissamme asuntokauppalakia ja säännöksiä.
Varausmaksun palauttaminen

Myyjä palauttaa varausmaksun Varaajalle tämän pankkitilille mikäli:

  • Varaaja ei ole päättänyt tehdä kauppaa varaussopimuksen voimassaoloajan päättyessä eivätkä Myyjä ja Varaaja ole sopineet sopimuksen voimassaoloajan jatkamisesta.
  • Varaaja peruuttaa varauksensa.
  • Myyjä purkaa sopimuksen (kohdetta ei päätetä alkaa rakentamaan).

Varausmaksulle ei suoriteta korkoa.