Skip to content

Asuntokaupan termit – Mitä ennakkomarkkinointi tarkoittaa?

10.03.2020

Asuntokaupan termit -juttusarjassamme käsitellään asuntokauppoihin ja erityisesti uudisasuntojen ostamiseen liittyviä termejä sekä vinkkejä. Tässä artikkelissa käsitellään ennakkomarkkinointia.

Mitä ennakkomarkkinointi tarkoittaa?

Ennakkomarkkinoinnilla tarkoitetaan suunnitteilla tai rakenteilla olevan, eli tulevaisuudessa rakennettavien, asuntojen markkinointia. Ennakkomarkkinoinnin tarkoituksena on esimerkiksi saada selville etukäteen ovatko suunnitteilla olevat asunnot kiinnostavia ja kohdistuuko niihin tarpeeksi kysyntää. Ennakkomarkkinoinnin aikana asuntoja markkinoidaan muun muassa lehdissä ja internetissä, jolloin kiinnostuneet ostajaehdokkaat voivat tehdä heitä sitomattoman varaussopimuksen asunnoista.

Useimmiten rakentamispäätös ennakkomarkkinoinnissa olevista asunnoista tehdään, kun tulevista kodeista on varattu tarpeeksi iso osa. Odotusten mukaan sujuneen ennakkomarkkinoinnin jälkeen aloitetaan kohteen virallinen myynti, mutta joskus rakentamispäätöstä ei tehdä kohteen vähäisen kysynnän vuoksi.

Ennakkomarkkinoinnin aikana tulevista asunnoista ja taloyhtiöstä on usein saatavilla alustavat tiedot, kuten ennakkomarkkinointiesite sekä alustavat taloussuunnitelmat ja rakennustapaselostus. Myös havainnekuvia tulevasta talosta sekä alueesta voi olla nähtävillä. Lisäksi tulevista asunnoista tiedetään muun muassa huoneistotyyppi, koko, pohjaratkaisu, kerros ja alustavat hinnat. Ennakkomarkkinoinnin päättyessä, myynnin alkaessa, rakentamisen aikataulut ja muut tiedot vahvistetaan.

Ennakkomarkkinointi aloitetaan jo ennen kohteen liittämistä RS-järjestelmään. RS-järjestelmä on asunnon ostajan turvaksi luotu lakisääteinen järjestelmä.

Miten varaan asunnon ennakkomarkkinoinnin aikana?

Ennakkomarkkinoinnissa olevan asunnon voi varata useimmiten suoraan rakennuttajan myyntiorganisaation kautta tai rakennusliikkeen kanssa yhteistyötä tekevän kiinteistönvälittäjän kautta. Varausta tehtäessä asiakas maksaa asunnosta varausmaksun, joka saa olla enintään 4% myyntihinnasta. Raha palautetaan kokonaisuudessaan varauksen tehneelle asiakkaalle, mikäli varaus peruutetaan ostajasta tai myyjästä johtuvasta syystä.

Ennakkomarkkinoinnissa olevan asunnon varaus ei ole vielä sitova sopimus kaupasta vaan kaupasta voi vetäytyä ilman sanktioita. Lopullisen kauppakirjan sijaan varauksesta tehdään kirjallinen varaussopimus. Varauksen jälkeen, ennakkoon ilmoitettuna ajankohtana, sovitaan sitovan kaupan teosta ja ehdoista. Tällöin kohde on liitetty RS-järjestelmään ja rakentaminen alkaa. Varatun asunnon kaupan toteutuessa, varausmaksu lasketaan osaksi lopullista kauppahintaa.

Miksi minun kannattaisi varata asunto jo ennakkomarkkinoinnin aikana?

Ennakkomarkkinoinnin alkaessa pääset varaamaan itsellesi juuri sinun tarpeisiisi sopivan asunnon. Useimmiten suosituilla alueilla ennakkomarkkinoinnin alkaessa käy kova kuhina, joten ajoissa olemalla varmistat itsellesi mieluisimman asunnon. Varaukset tehdään nopeusjärjestyksessä. Voit myös valita itsellesi varavaihtoehtoja tai jäädä jonottamaan tiettyä asuntoa, mikäli joku on jo ehtinyt tehdä suosikkiasuntoosi ensimmäisen varauksen.

Kannattaa myös kysyä rakennusliikkeeltä heidän asiakasrekisteistään ja niihin liittymisestä, sillä joskus uutiskirjeen tilaajat ja ennakkoon kiinnostuneiksi ilmoittautuneet saavat mahdollisuuden varata asunnon hieman aiemmin kuin muut.

Mikäli haluat tehdä muutostöitä tulevaan kotiisi, on ennakkomarkkinoinnin aikana hyvä selvittää millaisia muutostöitä varaamaasi asuntoon voi tehdä. Isommat muutostyöt, esimerkiksi asuntojen yhdistämiset tai huonemuutokset, voivat vaatia enemmän suunnittelutyötä ja aikaa, joten on hyvä ottaa muutostyöt puheeksi rakennuttajan kanssa löydettyäsi sopivan asunnon. Ennakkomarkkinoinnin aikana tehdyistä isommista suunnittelutöistä voidaan tehdä suunnittelusopimus, jolla varmistetaan, että haluamasi muutostyöt voidaan toteuttaa, mikäli asunnot rakennetaan. Mikäli toivomasi muutostyöt vaativat erikoissuunnittelua, voit olla velvoitettu maksamaan suunnittelusta aiheutuneet kustannukset, jos perut varauksen.

Mitä jos haluan perua varaukseni?

Mikäli haluat perua varauksesi ennakkomarkkinoinnin aikana, on sinulla siihen täysi oikeus. Voit perua varauksen ilmoittamalla asiasta varauksen sinulle tehneelle henkilölle. Päätöstäsi ei tarvitse perustella myyjälle, jos et itse sitä halua.  Varauksen yhteydessä maksettu varausmaksu palautetaan kokonaisuudessaan varauksen tehneelle asiakkaalle, mikäli varaus peruutetaan.