Skip to content

5 suosituinta muutosta, joilla oman näköinen koti luodaan

10.05.2022

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Etuoven Rakennuttaja Studion kanssa


Pohjola Rakennuksen asuntojen sisätiloja voidaan muuttaa lähes rajattomasti. Asukkaalla on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi pintamateriaaleihin, kalusteisiin ja varusteluun jo kohteen rakennusaikana.

Pohjola Rakennuksen uusien asuntojen hintaan kuuluu loputtomalta tuntuva määrä vaihtoehtoja, joilla kodin ilmettä pystyy muokkaamaan oman näköiseksi. Pelkkä keittiötila muuntuu moniin erilaisiin kokonaisuuksiin, kun valittavana ovat niin ovet, pöytätasot, välitila, vetimet kuin lattiatkin.

Valikoimaan kuuluu kattava määrä sekä vakio- että lisähintaisia materiaaleja, kuten ovia, tasoja ja laattoja. Niitä yhdistelemällä saadaan toteutettua lukuisia erilaisia, yksilöllisiä kokonaisuuksia.

– Yleisimpiä tapoja muuttaa asunnon ilmettä on kaappien ja tasojen materiaalien vaihtaminen sekä seinien maalaaminen. Jos asukas on ajoissa liikkeellä, asunnon seinien sijaintia, valaisinten paikkaa ja jopa oviaukkojen kokoa on mahdollista muuttaa, Pohjola Rakennuksen palvelukoordinaattori Mirva Heekki kertoo.

– Usein muutokset lähtevät asukkaan tarpeesta: lapsiperhe kaipaa arkeensa kestäviä materiaaleja tai pariskunnan nykyinen sisustus sopisi parhaiten avaraan tilaan, Pohjola Rakennuksen palvelukoordinaattori Minna Kinnunen täydentää.

Mikäli asuntoon haluaa toteuttaa taloyhtiön materiaaliesitteen valikoimasta poikkeavia muutoksia, kannattaa kääntyä Pohjola Rakennuksen palvelukoordinaattoreiden puoleen. He selvittävät, ovatko muutostoiveet mahdollisia sekä tekevät niistä kirjallisen tarjouksen.

– Asuntojen muutostyöt toteutetaan aina projektikohtaisesti: ensin selvitämme asukkaan omat toiveet, jotka pyrimme täyttämään mahdollisimman hyvin, Kinnunen sanoo.

Heekki ja Kinnunen kertovat, minkälaisia muutoksia asukkaat tekevät nyt eniten uusiin koteihinsa.

1. Väliseinät

Kodeista halutaan nyt avaria, mikä onnistuu väliseinien poistamisella. Kolmiosta saa muutettua suuren kaksion purkamalla esimerkiksi makuuhuoneen ja olohuoneen välisen seinän. Tällä hetkellä suosiossa on myös saunan muuttaminen kokonaan toiseen käyttöön: olohuoneeseen saa tilaa muuttamalla saunan alkoviksi. Makuuhuoneeseen saunasta saa säilytystilaa vaatehuoneena.

2. Liukuovet

Asuntojen vaatekaappeihin kuuluu vakiona vetimelliset ovet. Ne halutaan usein päivittää näppärästi aukeaviksi liukuoviksi, jotka säästävät tilaa. Tilaa säästetään myös rakentamalla liukuovi seinän sisään. Liukuovien pinnoiksi valitaan eniten peiliä tai valkoista lasia.

3. Keittiön pinnat ja kodinkoneet

Keittiö on yksi kodin muokattavimmista tiloista. Usein uudet asukkaat haluavat muuttaa kodinkoneita omiin tarpeisiinsa sopivammaksi: yksi haluaa päivittää keraamisen lieden induktiotasoon, toinen valkoisen uunin rosteriseen versioon.

Keittiön kaapeissa suositaan nyt mattamustaa pintaa, joka näkyy muuallakin keittiössä kuten hanoissa. Työtasoiksi valitaan kestävää ja helposti puhtaana pidettävää kvartsia.

4. Pistorasiat ja valaistus

Pistorasioiden sijainti voi vaikuttaa paljon kodin sisustukseen. Jotta television johdot tai puhelimen laturit saisi varmasti haluamaansa paikkaan, pistorasioita halutaan lisätä tai niiden sijaintia muuttaa kodin eri tiloissa.

Erilaiset spottivalot ja niihin asennetut himmentimet ovat nyt haluttuja. Niillä voi muokata kodin tunnelmaa helposti rauhalliseksi tai korostaa tiettyjä yksityiskohtia kotona.

5. Seinien ja vesikaluston sävytys

Tehosteseinät jatkavat suosiotaan. Huoneen ilmettä muutetaan maalaamalla vain yksi tai kaksi seinää muista erottuvalla värillä. Sävyseiniä maalataan erityisesti makuuhuoneisiin. Väreillä saa myös luotua illuusion eri kokoisista tiloista.

Musta väri leviää myös keittiöstä kylpyhuoneeseen, sillä yhä useampi valitsee vesikalusteensa mustana. Väriä käytetään niin suihkutiloissa kuin altaiden hanoissa ja pyyhekuivaimissa.

Muutostyö pähkinänkuoressa

Yksinkertaisimmillaan Pohjola Rakennuksen asuntojen muutostyöt etenevät seuraavin askelin:

  • Idea muutostyöstä.
  • Tutustuminen erilaisiin muutosvaihtoehtoihin sähköisessä HomeRun-palvelussa tai asuntomyymälässä palvelukoordinaattorin avustuksella.
  • Tarjouspyynnön lähettäminen palvelukoordinaattorille HomeRun-palvelun kautta tai sen tekeminen asuntomyymälässä.
  • Palvelukoordinaattori tekee kirjallisen tarjouksen muutostöistä HomeRun-palvelun kautta, ja vastaavasti asiakas voi tehdä muutostöiden tilauksen samaisen palvelun kautta. Pohjola Rakennus suorittaa aina kaikki muutostyöt, hankkii ja asentaa kaikki tarvittavat materiaalit ja laitteet sekä valitsee mahdollisen aliurakoitsijan. Pohjola Rakennus määrittelee taloyhtiökohtaisesti materiaali- ja kodinkonetoimittajat.
  • Talo rakentuu ja asukas tekee Pohjola Rakennuksen kanssa muuttotarkastuksen talon valmistuessa.
  • Muutto toiveitasi vastaavaan kotiin.

Valintoja ja työvaiheita ei tarvitse pohtia yksin, sillä palvelukoordinaattorit ovat asukkaan apuna jokaisessa muutosprojektissa.

– Jos sähkösuunnitelmat, materiaalivaihtoehdot tai muutostöiden aikataulut mietityttävät, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä asuntoon nimettyyn palvelukoordinaattoriin. Me autamme toteuttamaan unelmiesi kotia! Heekki sanoo.