Skip to content

Tammelan uusi stadion

Salhojankatu, Tampere, Suomi

Suomen upein stadion

Pohjola Rakennus rakentaa Tampereen uuden Tammelan jalkapallostadionin sekä sen yhteyteen yli sata uutta ja modernia kaupunkikotia kahteen taloyhtiöön, Asunto Oy Tampereen Victoriaan ja Asunto Oy Tampereen Vestaan Salhojankadun puolelle. Kyseessä on niin arkkitehtonisesti kuin kaupunkikuvallisesti täysin uniikki kokonaisuus Suomessa.

Stadionin ja Salhojankadun asunnot on suunnitellut useaan otteeseen palkittu helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM, jonka käsialaa on mm. Amos Rex -taidemuseo Helsingin keskustassa.

Tammelan stadionin rakennustyöt käynnistyivät kesällä 2021.

Keskeinen sijainti

Salhojankadulle rakentuvat asunnot ovat paitsi näköalapaikalla uudelle stadionille, myös aivan keskustan kupeessa. Lähellä sijaitsee myös yksi Suomen tunnetuimmista toreista, Tammelantori. Yliopisto on nurkan takana ja liikenneyhteydet ovat loistavat kiitos ratikka- ja linja-autoyhteyksien sekä hyvien pyöräteiden.

Ikoninen Tammelan Paltsu

Tammelan vanha stadion on ikoninen osa Tamperetta ja tärkeä paikka tamperelaiselle jalkapallolle. Siksi on kunnia olla rakentamassa modernia maamerkkiä tamperelaisille tärkeään paikkaan.

Alkuperäisen Tammelan pallokentän rakennustyöt alkoivat 1920-luvulla, kun Tampereen kaupunki päätti rakentaa kentän kasvavan teollisuuskaupungin tarpeisiin. Rakennustyöt edistyivät vähäisten rahavarojen ja laman takia hitaasti.

Tammelan stadion valmistui vuonna 1931, ja siitä asti Paltsu on ollut monipuolinen tapahtumien keskipiste. Kentällä on nähty jalkapallon lisäksi myös jää- ja pesäpalloa, taito- ja pikaluistelua sekä jääkiekkoa. Tamperelainen jalkapallon pyhättö on tunnettu ainutlaatuisesta tunnelmastaan, josta ovat nauttineet sekä pelaajat että yleisö. Paltsu on kuitenkin puitteiltaan vanhentunut, ja kaipaa päivittämistä esimerkiksi luonnonnurmen ja pukutilojen osalta.

Suomen palkituin arkkitehtitoimisto

Tammelan uuden stadionin arkkitehtuurista vastaa suomalaisen arkkitehtuuriperinteen soihdunkantajana toimiva JKMM arkkitehdit. Palkitun arkkitehtitoimiston töihin kuuluvat mm. Amos Rex-taidemuseo, kansallismuseon uusi lisärakennus, Osuuspankin uusi pääkonttori ja Kirkkonummen kirjasto.

Poikkeukselliset Victoria ja Vesta

Poikkeukselliset talot vaatiivat arvoisensa nimet. Järjestimme maaliskuussa 2021 julkisen nimikilpailun Salhojankadun taloyhtiöille. Saimme kilpailun kautta yli 120 ehdotusta joiden joukosta valitsimme voiton jumalattaren mukaan nimetyn Asunto Oy Tampereen Victorian ja kodin jumalatteren mukaan nimetyn Asunto Oy Tampereen Vestan.

Victorian kodit osoittautuivat todella suosituiksi, ennakkorekisteriin ilmoittautuneet varasivat taloyhtiön kaikki 86 kotia ennätysajassa. Seuraava taloyhtio Vesta tulee julkiseen ennakkomarkkinointiin perjantaina 17.9.2021.

Victoria Vesta

Toteutusmuotona allianssi

Tammelan uusi stadion toteutetaan allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit, Pohjola Rakennus ja YIT. Pohjola Rakennus rakentaa stadionin ohella Salhojankadun puoleiset asunnot, YIT kellarikerroksen liiketilat, pysäköintilaitoksen ja Kalevan puistotien puoleiset asunnot.