Skip to content

Asunto Oy Tampereen Tulitikkutehdas

Tikkutehtaanrinne 3 A, 33250 TAMPERE

ennakkomarkkinoinnissa

30 kotia

Energialuokka: A2018

Arvioitu valmistuminen9/2025

Faktat

4 KERROSTA
47 KOTIA
1 LIIKETILA
1H+KT – 4H+K+S
22.0 – 93.5 M2
KAUPUNGIN VUOKRATONTTI
ENERGIALUOKKA A2018

Tulitikkutehtaan kaavanmukaiset velvoitepysäköintipaikat sijaitsevat alueella erillisessä pysäköintiyhtiössä.

Siirry koteihin     Ota yhteyttä   Sähköinen esite

Ainutlaatuisesti kutsuva

Vanhan Tikkutehtaan historiallinen miljöö on suuren muutoksen äärellä. Perinteikkään tehdasrakennuksen seinien uumeniin nousee uusi, arkkitehtoninen helmi. Asunto Oy Tampereen Tulitikkutehdas yhdistää luovasti uutta ja vanhaa – täältä löytyy kuratoitu koti modernille asujalle unohtamatta alueen merkityksellistä historiaa. Eurooppalainen henki yhdistettynä peritamperelaiseen punatiileen on ennennäkemätön kokonaisuus.

Tervetuloa seuraava vuosisata.

Monen tarinan Tulitikkutehdas

Osuustukkukauppa OTK:n Tulitikkutehdas valmistui Santalahteen, silloiseen Särkänniemen kaupunginosaan vuosina 1925–1926. Rakennus oli yksi Tampereen kauneimmista tehdasrakennuksista sen klassismia edustaneen, mahtipontisen ja pateettisen arkkitehtuurin ansiosta. Poikkeuksellisen syvällä seinissä olevilla ikkunanauhoilla saatiin aikaan vaikutelma kulissimaisesta kaksoisjulkisivusta. Rakennuksen nykyisellä takapihalla sijaitsevaan ruutivarastoon kuljettiin erillistä siltaa pitkin. Ruutivarastossa säilytettiin niin raaka-aineita kuin valmiita tuotteita.

Tehtaassa työskenteli 1930-luvulla 70–80 työntekijää. Tehdas oli aikaansa nähden moderni. Tulitikkujen valmistukseen käytetyt haapatukit tuotiin uittamalla tehtaan varastoalueelle. Siitä ne siirtyivät sahattavaksi pölkyiksi, kuorittaviksi ja oikeaan kokoon pilkottaviksi. Tulitikkujen valmistus oli koneen ja ihmisen kaunista yhteistyötä. Jokaiseen vaiheeseen oli oma koneensa: tikkujen hiontaan, kartonkisen rasian valmistuksen eri vaiheisiin, etikettien liimaukseen, sytytysmassan kiinnittämiseen ja kuivaamiseen sekä tikkujen pakkaamiseen rasioihin ja siitä isompiin puntteihin. Yksikin kone käsitteli parhaimmillaan miljoona tulitikkua tunnissa. Työntekijöillä oli tärkeä rooli aina huonolaatuisten poisnyppimisestä kemistin tarkkaan sytytysmassan aineiden punnitsemiseen.

Tulitikkujen valmistus päättyi vuonna 1975. Kiinteistö myytiin autokauppias Pekka Mäkiselle, joka myi tehtaan tiloissa kuorma-autoja ja varaosia. Mäkisen liiketoiminta päättyi 1980-luvun puolivälissä, jonka jälkeen tehdas toimi varastona. Kylmilleen kiinteistö jäi 1990-luvulla.

Graffiti-
taiteestaan tunnettu

Autioitumisesta alkoi nykyisen Tikkutehtaan elämä graffititaiteen ja valitettavasti myös ilkivallan tyyssijana. Autio tila on ollut ihanteellinen paikka niin aloittelevien kuin ansioituneiden taiteilijoiden tehdä spraymaalilla teoksiaan.

Tikkutehdas onkin parhaiten tunnettu graffititaiteestaan, jota lukuisat valokuvaajat ovat hyödyntäneet kuviensa taustana ja inspiraationa. Tikkutehtaalla on merkittävä määrä näyttäviä teoksia tunnetuilta graffititaiteilijoita, kuten suomalaiselta EGS:ltä. Osa upeista graffiteista on jo jäänyt uusien alle, sillä tapoihin kuuluu maalata vanhan päälle. Kaupunki on jopa aiemmin esittänyt Tikkutehtaan suojelemista juuri graffititaiteen vuoksi.

Graffititaide halutaan pitää elossa myös uudessa Tulitikkutehtaassa. Sen pohjoisen puolen sisäkäytävälle tulee tilaus-työnä värikkäästä historiasta muistuttava katutaideteos.

Teollisuusalueen uusi elämä

Tampereen Santalahdesta muodostui aikanaan keskeinen teollisuusalue sijaintinsa ansiosta Näsijärven rannalla. Tulitikkujen, paperin ja pahvin valmistus kukoisti. Nyt alue pääsee uuteen kukoistukseen, kun omintakeinen kaupunginosa saa lisää palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Tulitikkutehtaan valojen syttyessä ympäröivä Tikkutehtaan kortteli on jo aivan loppusuoralla.

Täällä on helppo nauttia omasta rauhasta, yhteisestä pienestä pihapiiristä sekä aktiivisesta elämästä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Alueelle on kaavailtu ainakin kahviloita, ravintola ja kuntosali. Lähin päiväkoti löytyy Tulitikkutehtaan alakerrasta.

Alueen laajuuden vuoksi tilaa on mitä erilaisimmille toimijoille ja palveluille. Raitiotien 2-vaiheen pysäkki tulee noin 100 metrin päähän, ja liikennöinti on jo käynnissä Tulitikkutehtaan valmistuessa. Rantatietä pitkin olet hetkessä keskustan tai Lielahden palveluiden äärellä.

Vehreä Santalahdenpuisto on oivallinen paikka pitää vaikka piknik tai harrastaa liikuntaa. Satama venepaikkoineen, grillauspaikat, uimaranta, koripallokenttä, matonpesupaikka, koirapuisto ja talvella luistelurata sekä kesällä Särkänniemi tarjoavat tekemistä ihan lähietäisyydellä. Pyöräilyreitit, Pyynikin ulkoilumaastot tai Pispalan portaat eivät ole kaukana nekään. Santalahteen on tulossa hissi, jolla voi sujahtaa hetkessä ylemmäs Pispalaan.

Tutustu Santalahteen

Seuraava vuosisata

Sata vuotta alkuperäisen tikkutehtaan valmistumisen jälkeen rakennuksen paikalle rakennetaan uusi Asunto Oy Tampereen Tulitikkutehdas. Vanhasta tehtaasta jätetään jäljelle pohjoisen ja idän puoleiset julkisivut, joiden sisälle rakennetaan uusi, moderni rakennus. Vanhat julkisivut upeine holvikaarineen toimivat uuden rakennuksen verhoiluna. Näiden välille jätetään kulkukäytävä, jonne pohjoisen puolen asunnot avautuvat. Vanha julkisivu käsitellään käytävän puolelta vaaleaksi, jättäen esiin alkuperäistä punatiiltä. Pohjoisen julkisivu pysyy tutusti punatiilipintaisena. Tulitikkutehdas jatkuu länteen uusilla kaksi- ja nelikerroksisilla osilla. Rakennusten 1. kerroksessa on asuntojen lisäksi päiväkoti

Talo, joka muokkaa kulttuuria

Uusi Tulitikkutehdas on PAVE arkkitehtien upea taidonnäyte. Rakennus on arkkitehtuuriltaan jotain, mitä Tampereella ei ole ennen nähty.

”Tulitikkutehdas on suunnittelultaan ainutlaatuinen – suunnannäyttäjä suomalaisen arkkitehtuurin kentässä. Suomalainen kulttuuri alkaa olla kypsä sille, että tarjolla pitää olla jotain erilaistakin perinteisen uudistuotannon rinnalle. Talolla on oma luonteensa. Se näkyy heti, kun tulee sisälle ja varsinkin (pohjoisen julkisivujen) välitilan parvekemaailmassa. Tässä alkaa olla kansainvälisen arkkitehtuurin elementtejä. Tavoitteena olikin havitella eurooppalaista tapaa elää.

Halusimme luoda upeat puitteet ja herättää mielenkiintoa. Lähtökohtana on historiallinen Tulitikkutehdas, joten talossa itsessään on jo vahva identiteetti. Se näkyy myös tietyssä detaljiikassa: parvekkeissa, ruutivaraston hyödyntämisessä, erilaisissa tavoissa astua sisään taloon. Laatutaso on mannermainen ja se määritellään pienten asioiden kautta. Tilalla ja valoilla on leikitelty, historia on huomioitu valokuvin eikä täällä ole hitsattuja muovimattoja.”

Pave Mikkonen, arkkitehti SAFA
PAVE Arkkitehdit Oy

Luonteikas ja kutsuva

Tulitikkutehtaassa kerrostuu harvinaislaatuisella tavalla alueen historia ja nykyaikainen A-energialuokan asuminen. Tunnelma on kerrostaloksi aivan jotain uutta. Täällä yhdistyvät taiteilijan sielukkuus ja virtaviivainen ajattomuus oman kodin syleilyssä.

Asunto Oy Tampereen Tulitikkutehdas on todellinen arkkitehdin upea taidonnäyte. Taloyhtiön ja huoneistojen tarkkaan mietityt ratkaisut yhdistävät modernin asujan tarpeet alueen historiaan, luoden jotain ainutlaatuista. 47 keskenään erilaista asuntoa sisältää 1–2 h lofteja, isompia perheasuntoja sekä pienempiä yksiöitä ja kaksioita.

Modernin taiteen galleriakodit

Tulitikkutehtaan huoneistot hakevat vertaisiaan. Galleriamaiset tilat sopivat asumisen lisäksi hyvin myös vaikkapa yksilölliseksi taiteilijan studioksi.

Avaruus ja väljä tunnelma ovat aistittavissa Tulitikkutehtaan huoneistoissa. Poikkeavaan huonekorkeuteen on panostettu rakennuksen ensimmäisessä, kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Ylimmän kerroksen kaksikerroksisissa kodeissa huonekorkeus on suorastaan huumaava – täällä on aistittavissa poikkeuksellinen tilan tunne. Tyylikkäästä loft-asumisesta nautitaan rakennuksen kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Lattialämmityksen ansiosta jokaiseen huoneistoon pääsee paljon luonnonvaloa; suuret ikkunat ulottuvat lähes lattiaan asti. Ylimmän kerroksen koteihin laskeutuu eritystä lisävaloa suurista kattoikkunoista.

Kuratoitu kokonaisuus

Tulitikkutehtaan kodeissa taide ansaitsee tulla ripustetuksi. Ainutlaatuisten huoneistojen kokonaisuus on harkiten mietitty, jotta koti tuntuisi viihtyisältä. Pintamateriaaleihin on valittavana ajattoman betonin ja valkoisen harmonisia yhdistelmiä: elementtiseinät betonia ja katto valkoisella, tai seinät valkoisella ja katto betonia. Galleriamaista ilmettä koteihin tuovat mustat yksityiskohdat: ovien ja ikkunoiden mustat karmit luovat upeat raamit. Myös portaiden, parvekkeiden ja terassien ohuet, metalliset pinnakaiteet ovat tyylikkään mustat. Lisähintaisena on saatavilla mustat valaisinkiskot mustilla valaisimilla.

Keittiöiden kodinkoneet on osin integroitu ja isommissa huoneistoissa saarekkeiden tasoliesituulettimet pitävät huoneistojen näkymät kauniina. Kylpyhuoneiden pintavetoina toteutettavat käyttövesiputket on mahdollista vaihtaa muutostyönä kuparin sävyisiksi ja yhdistää mattamustaan suihkuun.

Osassa huoneistoja on mahdollisuudet merkittäviin muutosmahdollisuuksiin. Tarjolla on huoneistoja, joihin voi valita haluaako panostaa omaan saunaan vai säilytystilaan vaatehuoneen muodossa. Muutama koti tarjoaa erityisen harvinaisen mahdollisuuden: huoneistopohjassa on kolme erilaista makuuhuonevaihtoehtoa, josta valita omaan elämään soveltuvin ratkaisu esimerkiksi erillisen lisätyöhuoneen avulla.

Voit tutustua muutostyömahdollisuuksiin asuntomyymälässämme 3D-virtuaalimallin avulla yhdessä asuntomyyntimme kanssa. Varaa oma yksityistapaamisesi Tampereen asuntomyymäläämme. Sitä ennen voit tutustua materiaalivalintoihin tarkemmin sähköisestä ennakkomarkkinointiesitteestä.

Ennakkomarkkinointiesite

Tervetuloa tutustumaan huoneistoihin 3D-esittelyllä

Osassa Tulitikkutehtaan huoneistoista on koettavissa 3D-esittely asuntomyymälässämme.

3D-esittelyn avulla voit liikkua vapaasti asunnossa nähden niin huoneiston kauneuden, kuin sieltä avautuvat maisemat sekä tarvittaessa vahvistamaan mielikuvaasi Tulitikkutehtaan kotien uniikkiudesta.

Pääset myös kokeilemaan mielesi mukaisia materiaalivalintoja nähdäksesi sopiiko sinun tyyliisi parhaiten betonipinnalla olevat seinät vai kokovalkoinen harmonia!

3D-esittely on koettavissa asuntomyymälässämme huoneistoista:
A7 (2h+kt+s+parveke, 37.5 m2)
A25 (1h+kt+parvi+parveke, 34.0 m2)
A34 (2h+kt+parvi+parveke, 56.0 m2)
A39 (4h+kt+s+parveke, 95.5. m2)
B46 (2h+kt+terassi, 37.5 m2)

Varaa tapaaminen Tampereen asuntomyymäläämme tutustuaksesi näihin huoneistoihin!

Ota yhteyttä

Ennakkomarkkinointiesite ja huoneistot

Nyt on aika mennä pintaa syvemmälle. Löydät alta Tulitikkutehtaan kuvat ja ennakkomarkkinointiesitteen sisältäen materiaalivalinnat sekä tarkemmat tiedot vapaana olevista kodeista. Voit varata kotisi sähköisesti tai ottaa suoraan yhteyttä asuntomyyntiimme.

Tervetuloa kotimatkalle.

Ennakkomarkkinointiesite

Vapaa Alustavia varauksia Varattu

Kodit myy

Pauliina Lehtimäki

Pohjola Rakennus Oy Suomi
020 7759 650
kodit.tampere@pohjolarakennus.fi

Ota yhteyttä

Aktivoi kartta klikkaamalla